Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018

Kristin Hersh - Ποντικοκόριτσο

"Μη σταματάτε, πρέπει να κινείστε", λέει ένας μαθητής της 4ης τάξης, ο μεγαλύτερος και σοφότερος ανάμεσά μας. "Αν σταματήσετε, θα σας πάρει ο ύπνος και θα πεθάνετε".

Δυο νηπιάκια έχουν κατατρομοκρατηθεί. Αρχίζουν να χοροπηδούν πάνω κάτω.

Ένας μαθητής της 3ης ξεφυσάει. "Είσαι τρελός. Δε θα μας πάρει ο ύπνος· κάνει πάρα πολύ κρύο." Τα νηπιάκια χοροπηδούν όλο και πιο αργά· μετά σταματούν.

"Γι' αυτό ακριβώς θα σας πάρει ο ύπνος", λέει ο μαθητής της 4ης. "Και ύστερα θα πεθάνετε. Το 'χω δει σε μια ταινία."

…Απέναντι από το σχολείο, ένα κορίτσι ουρλιάζει. Κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον, προσπαθώντας να φανταστούμε διάφορα υπέροχα πράγματα που θα μπορούσαν να ευθύνονται για τις κραυγές, κι έπειτα τρέχουμε προς το μέρος απ' όπου έρχεται ο ήχος.

Είναι ένα πόδι. Συγκεκριμένα, ένα πόδι ζώου. Ένα μικρό μαύρο πόδι που ξεπροβάλλει μέσα από το χιόνι στη γωνιά της σχολικής αυλής. Όλα τα παιδιά που 'χουν γάτες αρχίζουν και κλαίνε.

Ο σοφός και μεγαλύτερος μαθητής της 4ης φτυαρίζει με τα χέρια το χιόνι γύρω από το πόδι, ξεθάβοντας μια ολόκληρη αλεπού. Είναι εκπληκτική, τέλεια, παγωμένη και άκαμπτη.

Όλοι κοιτάζουμε. Ο μαθητής της 4ης κάνει ένα βήμα πίσω, βάζει τα χέρια του στους γοφούς του και ξεφυσάει. "Δεν έπρεπε να σταματήσει να κινείται."

Δεν υπάρχουν σχόλια: