Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017

Jonathan Safran Foer - Όλα στο φως

Σ’ ευχαριστώ, του είπε, και τον φίλησε στο μέτωπο, στο μόνο μέρος που είχε φιλήσει και φιληθεί, και που αν δεν είχε διαβάσει όλα αυτά τα βιβλία, ακόμη θα νόμιζε ότι οι άνθρωποι δε φιλούν πουθενά αλλού.

Είχε αναγκαστεί και είχε επιστρέψει στα κρυφά τόσα και τόσα από τα πράγματα που της είχε αγοράσει ο Γιάνκελ. Ο ίδιος πάντως δεν το είχε προσέξει γιατί δε θυμόταν την αγορά τους. Της Μπροντ ήταν η ιδέα να ανοίξουν τη βιβλιοθήκη τους στο κοινό και να χρεώνουν ένα μικρό αντίτιμο για τον δανεισμό των βιβλίων. Μ’ αυτά τα λεφτά κατάφεραν να επιβιώσουν. Μ’ αυτά και με όσα κατάφερε να εξασφαλίσει από τους άντρες που την αγαπούσαν.

Ο Γιάνκελ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μην αισθάνεται η Μπροντ ξένη, και για να μη σκέφτεται τα χρόνια που τους χώριζαν και το διαφορετικό τους φύλο. Όταν κατουρούσε άφηνε την πόρτα ανοιχτή (πάντα καθόταν στην τουαλέτα, πάντα σκουπιζόταν μετά) και μερικές φορές έριχνε νερό στο παντελόνι του κι έλεγε, κοίτα, το 'παθα κι εγώ, χωρίς να υποψιάζεται ότι και η ίδια έβρεχε το παντελόνι της για να τον παρηγορήσει. Όταν η Μπροντ έπεσε από την κούνια στο πάρκο o Γιάνκελ έξυσε τα γόνατά του πάνω στο γυαλόχαρτο της μπανιέρας και της είπε, έπεσα κι εγώ. Όταν το στήθος της άρχισε να μεγαλώνει, ο Γιάνκελ σήκωσε τη μπλούζα του και της έδειξε το το δικό του στήθος, πεσμένο από το γήρας, και της είπε, συνέβη και σε 'μένα.

Αυτός ήταν ο κόσμος μέσα στον οποίο η Μπροντ μεγάλωνε κι ο Γιάνκελ γερνούσε. Εκεί, στο Τράχιμπροντ είχαν φτιάξει ένα καταφύγιο, έναν χώρο τελείως διαφορετικό από τον υπόλοιπο κόσμο. Ποτέ δεν ειπώθηκαν λόγια μίσους· εκεί, τα πάντα έβρισκαν την κατάφασή τους. Αλλά πέρα από αυτό, ποτέ δεν ειπώθηκαν λόγια που να μην τα έχει υπογραμμίσει η αγάπη· εκεί, τα πάντα έστεκαν ως απόδειξη ότι η ζωή μπορεί να είναι έτσι κι ότι δε χρειάζεται να είναι αλλιώς. Αν δεν υπάρχει αγάπη στον κόσμο, τότε θα φτιάξουμε έναν καινούργιο κόσμο και θα τον χτίσουμε με βαριά τείχη, θα τα ντύσουμε με απαλό κόκκινο ύφασμα, από μέσα προς τα έξω, και θα βάλουμε ένα ρόπτρο που ο χτύπος του θα αντηχεί όπως το διαμάντι που πέφτει στην τσόχα του κοσμηματοποιού ώστε να μην το ακούσουμε ποτέ. Αγάπησέ με, γιατί η αγάπη δεν υπάρχει κι εγώ έχω δοκιμάσει όλα όσα υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: